Què és el Fascinant Món de la Música?

Són unes audicions que ténen el seu eix vertebrador en l’escolta i en la contextualització de la música que hi sona.
A partir dels fets socials, econòmics i de l’anècdota situem gèneres, períodes històrics i espais geogràfics. Desmentint que hi hagi una sola història i una única cronologia , expliquem de forma subjectiva el passat per entendre el present però sobretot per disfrutar la música fascinant!

Com són les audicions?

Amb una durada d ‘1 hora 30 minuts fins a les 3 h i amb l’ajuda d’un tocadiscos, un reproductor de cd, un amplificador i dos altaveus , s’escolta i es gaudeix amb tots els sentits , no només amb l’oïda.

On es poden fer les audicions?

En qualsevol sala amb una capacitat de 15 a 100 persones i on la gent pugui estar asseguda a punt de viatjar amb el que sonarà i en menor mesura amb el que s’explicarà.
Biblioteques, Centre Cívics, Ateneus, Aules … són espais ideals on es poden realizar.

Tria la teva aventura

És una de les posible formes de funcionament d’El Fascinant Món de la Música.

A pesar que existeixen uns mòduls que van de 2 audicions a 10 passant per 3 i en blocs més o menys tancats, si t’nteressa una amalgama més variada es pot realizar ja que estant pensats per ser disfrutats desordenadament.
A dia d’avui , El Fascinant Món de la Música Electrònica (10 episodis) i de la Música del Carib (3 Episodis) Colonitzant al Colonitzador : Jamaica al Regne Unit (2 Episodis) són cursos amb entitat propia que també poden ser tractats de forma individual.

Just sota aquestes línies podeu trobar exemples sonors i una breu explicació del contingut de cada una de les audicions.
El Fascinant Món de la Música s’ha pogut escoltar a la Biblioteca Vapor Vell (amb sis dels episodis dedicats a la música electrónica), al Convent de Sant Agustí dins les activitats del Recorreguts Sonors amb un especial sobre pioneres de la música electrònica i a la Biblioteca de la Sagrera.

Les primeres músiques electròniques

Un repàs a les primeres músiques electròniques de principi de segle  XX i ja a la meitat del segle a l´ús que s’en farà al Cinema, TV i la Ràdio dels nous instruments electrònics. L’intonarumori , el Theremin, el Moog, el Buchla…i uns artistes que ens fan viatjar al futur, música del segle XXI en ple segle XX.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

 

La música popular i l'electrònica : Pop, Psicodèlia i Jazz

Un viatge a través del sintetizadors i el seu ús en la música popular dels 60 i els 70. El pop , la psicodèlia anglosaxona o el seu equivalent alemany, el Krautrock i i el Jazz  . Jazz i  Pop infectats d’electrònica.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

Jamaica i el Dub

En una petita illa del carib es va inventar el que avui es coneix com a remescla (version)  i es va desenvolupar la taula de mescles com l’instrument bàsic per la creació de tot un genère,  el Dub i sobretot d’una nova manera de veure , escoltar  i ballar la música.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

La Pista de Ball i la Música Disco

Un gènere  que porta en seu adn una invitació al ball i on les remescles es converteixen en la clau per desenvolupar el treball d’estudi en electrònica . Un bombo a negres que va conquerir comercialment el planeta però que també amaga una part molt més electrònica i underground.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

Próxima Audició 11/11/2016 a la Biblioteca de La Sagrera

 

L'Electro i l'espai exterior

El que avui es coneix com a electro és el germà bastard del Hip-Hop,  fill de les fantasies de Kraftwerk i Sun Ra  Caixes de ritmes i sintetitzadors  per cuinar aquesta música clarament afrofuturista. De NY fins a Detroit  i la seva expansió viral a la resta del Planeta Terra i a l’espai exterior.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

La música popular i l’electrònica: Pop electrònic, Post Punk i Madchester

Resseguint l’allargada ombra de Kraftwerk , la que amb Computer World i Man Machine va inventar el pop electrònic. L’eclosió del Post Punk , el primer pop 100 %  electrònic i la influència de l’electrònica de ball en el pop a Madchester.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

El House New York-Chicago-Manchester

Roland 303, 808 i 909 per posar els tres exemples més evidents entren a la creació de la nova música de ball. Un espai hibrid on la música, disco, l’electro i el pop electrònic prenen noves dimensions. De la seva creació a Chicago fins a les noves formes a Nova York al Regne Unit on s’acaba populartizant!

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

El Techno - De Detroit a Berlin passant per UK i fent la volta al món

A la ciutat del Motor explosiona el que avui es coneix com a Techno fill putatiu per igual de l’electro i el house. Un odisea especial que arribarà fins a Berlin per ser interpretada de nou en un viatge d’anada i tornada a Alemanya , el país on Kraftwerk van engendrar les seves obres mestre i que fa parada i fonda al Regne Unit també.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

Dubevolution a UK Del Jungle al Dubstep

El poder dels baixos a la pista de ball.El Dub,  un virus integrat en l’adn de la música del segle XX. que ha engendrat nous gèneres : Jungle,  Drum & bass, Dubstep,Grime, UK Funky i tota la Bass Music del món!

El Fascinant Món de la Música Electrònica

Colonitizant el Colonitzador : Jamaica a l Regne Unit

 

Chicago vs Detroit. House vs Techno

La Wind city vs la Motor City. O com el House neix a Chicago intensificant el beat de la música disco amb instruments electrònics com les rolands 303 i 808 fins a crear l’acid house i com paral.lelament a Detroit porten la pista de ball fins a Mart via novament els omnipresents Kraftwerk  i l’electro de New York.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

Pioneres de la Música Electrònica

Les avantguardes musicals estant plegades de figures femenines sovint invisiblitzades i en aquest audicó volem dona veu a aquestes figures . Des de la instrumentista per excel·lència del Theremin , Clara Rockmore  a la creadora del BBC Music Workshop i de l ‘Oramics , Daphne Oram , la seva successora Delia Derbyshire, la danesa Elsa Maria Pade, Elianne Radigue, Pauline Oliveiros i la deep listening….Un recorregut sonor apassionant.

El Fascinant Món de la Música Electrònica

 

Cuba: Col·lisions entre Àfrica i la Peninsula Ibèrica

L’Africania en la música Cubana és l’eix central musical de l’illa, les tradicions provinents del continent estan presents en gairebé totes les manifestacions  artístiques. La Rumba,  la Santería trobant-se amb la lírica hispànica i el cristianisime . I come les músiques de saló de la península ibèrica són bàsiques a les Danzas, Contradanzas, Congas, el Son, les Guarachas on la colònia es torna criolla!

El Fascinant Món de la Música del Caribenya

 

Jamaica: L’Amèrica negra i la Jamaica folclorica es donen la mà

Les tradicions africanes estan molt presents (Kumina, Nyabingui, Burro, Mento) I els anys 40 i 50 paral·lelament la illa rep la colonització musical americana en forma de R&B i Jazz. De la col.lisió de les músiques forànies i autòctones neixeran :Ska, Rocksteady, Reggae, Deejay, Dancehall, Dub…

El Fascinant Món de la Música del Caribenya

 

Venezuela , Colòmbia i el Carib

Trobem moltes illes amb riques tradicions musicals Haití , Puerto Rico , Trinidad y Tobago, Antigua y Barbuda i ja en terra peninsular Venezuela i Colombia on la Cúmbia com a pal de paller ens transporta a un riquesa musical clarament vinculada al mar del carib amb denominació d’orógen africana!

El Fascinant Món de la Música del Caribenya

 

La influència Jamaicana al Regne Unit: Punky Reggae Party i Lovers Rock

L’Ska serà la primera gran explosió musical jamaicana que deixarà petjada als músics britànics.
El reggae, el dub, el rocksteady, el dancehall serán fortament influents en el Punk , el Post Punk i en el naixement dels primers grups britànics de reggae , el 2tone i en el primer gènere afrobritànic de la història : el Lovers Rock.

Colonitizant el Colonitzador : Jamaica al Regne Unit

 

Electrònica de Ball a Europa : Del New Beat al Techno Berlinés

El viatge de la música electrònica afroamericana cap a Europa es va fer amb el Regne Unit com a port principal. Manchester primer i Londres més tard , però les arrels electròniques a països com Bèlgica o Alemanya veníen de lluny i  es van engendrar gèneres amb carecterístiques particulars com el New Beat, la EBM, el Trance i un llarg etcetera. La cultura de club com a festa sense parada de les carreteres belgues a les valencianes i amb Eïvissa com a terra promesa!

 

Diego Armando Dj

Diego Armando Dj